Dietetyk radzi - jak wyszukać najkorzystniejszy katering?

Dietetyk radzi - jak wyszukać najkorzystniejszy katering?

Przygotowanie własnego cateringu dietetycznego wydaje się stanowić proste i często indywidualnie próbujemy skomponować swoją dietę, korzystając z zdobytej znajomości jak także tejże, jaką możemy zdobyć w necie. Podtrzymując kilku zasad, oczywiście sami możemy przestrzegać indywidualnego harmonogramu cateringowego, jednakże często okazuje się, iż jest toż za mało i trzeba zaczerpnąć z wskazówek dietetyka, jaki na zasadzie badań na zawodowym przyrządzie oznajmi nam co spożywać a czego unikać.

Wyjątkowe okoliczności w jakich specjalny katering jest wyjątkowo przydatny, pytania i odpowiedzi.

Jadłospis cukrzyka. Parę tygodni temu zdiagnozowano u mnie cukrzycę. Czytałam gdzieś, że właśnie winna liczyć sobie odpowiedniki węglowodanów i na tej podstawie przygotowywać jadłospis. Co toż takiego i jakże je się przelicza?

Najpierw bezwzględnie trzeba zapytać lekarza specjalisty, w jakich ilościach węglowodanów możemy zjeść w czasie doby, na tej bazie będzie można przeliczyć zamienniki węglowodanowe (w skrócie WW). 1 Wymiennik węglowodanowy toż taka dawka produktu, która mieści 10 gramów cukrów. Np. dieta 1500 kcal z wielkością 210 g węglowodanów mieści 21 odpowiedników węglowodanowych. Rzeczoną ilość należy rozłożyć na pięć posiłków. Śniadanie winno zapewnić 5 odpowiedników węglowodanowych, II śniadanie - 3 WW, obiad 6 WW, podwieczorek 3 WW oraz kolacja 4 zamienniki węglowodanowe. Potem na bazie ilości wymienników węglowodanowych padających na każdy posiłek wyznacza się ilość produktu w gramach, którą można skonsumować. Trzeba przy tymże korzystać z tabeli zamienników węglowodanowych (Można ją wynaleźć w necie wpisując w wyszukiwarce sformułowanie - tablica zamienników węglowodanowych)

Niżej podajemy podstawowe, przeważnie spotykane wyroby, które są wykorzystywane podczas planowania swego cateringu.

  • kasza - 10 g
  • płatki owsiane - 20 g
  • kajzerka - 22 g
  • pumpenikiel - 23 g
  • popcorn - 25 g
  • graham - 28 g
  • chleb razowy - 28 g
  • banan - 50 g
  • ziemniaki - 65 g
  • jabłko - 100 g
  • pomarańcze - 100 g
  • jogurt naturalny - 200 g
  • mleko 1,5% - 250 g.

Jest toż normalny przykład pokazujący, iż swój dzienny catering oraz wyroby, które konsumujemy ma niezwykle wielki wpływ na swoje zdrówko a zwłaszcza potrzebna jest profesjonalna konsultacja, by właściwie się żywić, żeby uzupełniać własny organizm w wyroby, które są nam niezbędne i ich porcjowanie musi być w ściśle wskazanych godzinach dnia, nie możemy wyrobów które posiadają niemało węglowodanów spożywać wieczorem, najodpowiedniej zasilać własny organizm w tenże substrat porankiem. Rzeczy których powinniśmy wiedzieć o prawidłowej diecie jest o krocie więcej a rzeczy, które oddziałują co i jak mamy jeść jest bardzo dużo.

Podobne artykuły
Historia Rybołówstwa w Ratuszu w Świnoujściu

Historia Rybołówstwa w Ratuszu w Świnoujściu

Świnoujście ma wiele do zaproponowania biorąc pod uwagę listę atrakcji dostępnych w tym mieście. ...
Promocja strony - od czego zacząć?

Promocja strony - od czego zacząć?

W obecnych czasach najistotniejsze w prowadzeniu swojego interesu jest jego właściwa promocja. W ...
Zabytki Konina - co, gdzie i jak?

Zabytki Konina - co, gdzie i jak?

Konin mieści się w Dolinie Konińskiej nad Wartą, w województwie wielkopolskim. Znany jest ...